dimarts, 24 de setembre del 2013

Tres mendigos


Tres mendigos (1736)

GIACOMO CERUTI, LLAMADO «PITOCCHETTO»

Obra italiana emportada a Berlín
(Barroc) 



Aquesta obra es troba al Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC), un museu que conté art des de el romànic fins a l'art modern. Aquesta pintura en concret la trobem en la col·lecció Thyssen-Bornemisza, una col·lecció que compta amb obres del renaixement i del barroc. 

 
He escollit aquesta obra pictòrica perquè mostra la pobresa d'aquella època, la il·lustració, les condicions en les que tenien que viure algunes persones, persones treballadores que no tenien res, ni roba, ni menjar i patien les desigualtats socials, un problema que des de el principi de l'historia està present.

És una pintura de tècnica humida, feta de la barreja de pigment amb oli sobre una tela. Els colors que utilitza són colors foscos i freds que donen dramatisme a l'escena, predominen el marró, els ocres, les ombres negres i grises i detalls en blanc, són colors suaus. Els personatges tenen una il·luminació que s'esdevé des de davant i des de dalt, directa i natural.


La composició és vertical amb una perspectiva lineal, és a dir, podríem dir que la taula és el punt de fuga.

L'obra mostra tres persones, dos homes i una dona, tots en la fase de la vellesa,amb bastons on sostenir-se, vestits amb roba desgastada, trencada i bruta, on es situen envoltant una taula. En els seus rostres es veu tristor, amb una mirada buida, com de cansament per la vida. L'habitació en la que es troben es buida descomptant una taula i una cadira.


La obra va ser un encàrrec del coleccionista y mariscal Von Schulenburg, que se la va emportar a la seva residència a Berlín, que pretenia dur a terme una lliçó moral i constructiva a la societat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada